Entorn

Dolmen de Sols de Riu

D’època prehistòrica sobreviu el dolmen de Sols de Riu, un típic megàlit fet amb grans pedres verticals, cobertes per una gran roca. Aquest monument funerari, alçat fa més de quatre mil anys, se l’ha canviat de lloc originari per salvar-lo de les aigües de l’embassament de Rialb.

Monestir de Sta. Maria de Gualter

Aquest indret fou ocupat ja pel comte Guifré el Pilós abans de l’any 890, i posteriorment, ocupat pels àrabs fins al segle X-XI, quan es va completar l’ocupació cristiana de la zona el monestir va ser el nucli més notable. Es va volar durant la Guerra Civil i encara conserva als murs perimetrals part dels tres absis, així com un sector d’un bonic claustre romànic. Actualment, per tal d’intentar recuperar el monument, l’ajuntament hi està construint la seu municipal i un centre d’informació turística per poder gestionar activitats turístiques i culturals al municipi.

Masia Perdigués

Embotits i productes artesans Forat de Buli.

Es troba agafant la cruïlla de Sant Cristòfol a 2 Km de la carretera i direcció al restaurant Masia Massanes. Envoltada de camps i boscos s’hi elaboren embotits i productes casolans de la màxima qualitat per als paladars més exigents, que hom pot degustar . També s’hi pot trobar diversos productes gastronòmics de qualitat (oli verge d’oliva, formatges, xocolata, almívars, etc…). De la seva vinya se n’extreu un vi molt afruitat i totalment natural

Santa Maria de Palau

A 20 quilòmetres de Ponts. A la Baronia de Rialb, és una església romànica dels segles XI-XII. L’església i la parròquia pertanyien al priorat de Santa Maria de Meià des del segle XI per una donació (1068) de Garsenda, muller de Guillem de Meià, fundador del priorat. Palau de Rialb va dependre del priorat del Meià fins al segle passat. És de planta basilical de tres naus, cobertes aquestes per voltes de canó de perfil semicircular. Les façanes absidals i els laterals estàn ornamentades amb motius llombards.

Sant Sadurní o Sant Serni de Bellfort

Església romànica senzilla d’una sola nau amb absis ornat amb arquacions, campanar d’espadanya i cementiri adosat.

Ruta de Ponts i el Mig Segre

Consell Comarcal de la Noguera. Tfn: 973.44.89.33. Ruta emmarcada dins les rutes dels comtes d’Urgell.

La ruta passa per diferents poblacions, cadascuna de les quals ofereix diverses propostes:

  • Tiurana: poble que ha desaparegut cobert per les aigües de l’embassament de Rialb.
  • La Baronia de Rialb: munió de poblets, torres i masies agrupades al voltant de la vall del riu Rialb. Varietat de paisatges on hi ha nombroses esglésies romàniques. Espais naturals com el forat de Bulí i el futur embassament de Rialb complementen els atractius d’aquest municipi.
  • El romànic del Mig Segre: de les moltes esglésies romàniques del Mig Segre destaquen l’antiga canònica agustiniana de Sant Pere de Ponts, el monestir benedictí de Santa Maria de Gualter i Santa Maria de Palau de Rialb. També són interessants Sant Tirs d’Oliola, Santa Maria de Vilamajor i Santa Maria de Ribelles.
  • Oliola: poble situat a la vessant d’un turó, dominat per les ruïnes del castell, on s’esglaonen en diferents replans un seguit de cases típiques d’aquest món rural. Al costat de l’església parroquial de Sant Tirs, romànica i modificada al segle XVIII, hi destaca un original cementiri.
  • Ponts: rodejada de fèrtils hortes, disposa de bonics indrets, com el parc del Segre i la canònica de Sant Pere de Ponts, d’una extraordinària bellesa. Complementen el seu interès celebracions com el Ranxo i, sobretot, el poder disfrutar d’una cuina exquisida.
  • Vilanova de l’Aguda: poble on destaca el carrer Major, amb un pas cobert d’arc apuntat, on s’alça el campanar de l’antiga església de Sant Andreu. Dins el municipi destaca el poble de Ribelles, que conserva un castell refet a principis de segle i una església romànica.
  • Cabanabona: al poble hi destaca una església d’origen romànic i un casal del segle XVI. Dins el terme hi ha Vilamajor, amb una magnífica torre circular i una església romànica.